forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

CSEH NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A cseh fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A cseh fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a cseh nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A cseh-magyar ill. magyar-cseh fordítás díja: 3,00 Ft/ karakter

Cseh-magyar, magyar-cseh fordítás

 

cseh nyelv A cseh nyelv

Csehországban 10 millióan beszélik anyanyelvként a cseh nyelvet. Közeli nyelvi rokonságban áll a szlovák nyelvel, amely a cseh nyelvhez hasonlóan szintén az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágának nyugati alcsoportjához tartozik. A rokonság olyan szoros, hogy szinte teljesen megérti egymást a két népcsoport. A cseh nyelv esetén két fő nyelvjárásról beszélhetünk: a csehországiról és a morvairól. 

cseh nyelv története A cseh nyelv története

Az első írásos nyelvi emlék a 13. században jelent meg, ezt megelőzően ószláv és latin nyelvek uralkodtak a mai Csehország területén, de a cseh nyelv már az írásbeliség előtt is jelen volt, amelyről mondák tanúskodnak.
A 14. században az ócseh kultúra és a cseh nyelv felvirágzott. Később a huszita mozgalom idején tovább erősödött. A 18. század végén a cseh nyelv egyre nagyobb teret nyer, cseh nyelvű folyóiratok és színházi előadások indulnak. A többnyire németajkú nemesi réteget felváltja a cseh nyelvű polgári réteg.

cseh nyelv sajátosságai Nyelvtani sajátosságok

Bonyolult névszóragozást használ, mivel a nyelvtanban a ragozási osztályok száma 16. A legtöbb szláv nyelvhez hasonlóan 3 nemet különböztet meg a nyelvtanban. A szó végződéséből általában ez könnyen megállapítható. Így tehát, ha mássalhangzóra végződik a főnév, akkor többnyire hímnemű, míg az –a-ra és néhány –e-re végződő nőnemű lesz. A többi –e-re végződő, valamit –o és –í végű főnév a semlegesnemhez fog tartozni. A főnévhez tartozó jelzők követik annak ragozását. Az igaragozásban pedig három fő ragozási típust használ.

cseh fordítás Cseh fordítás

Bár a szlovákhoz igen hasonló nyelv, a cseh nyelvtan mégis több egyedi vonással rendelkezik. Hivatalos cseh magyar és magyar cseh fordítás esetén fontos, hogy nem csak tartalmilag, de nyelvtanilag pontosan és helyesen kerüljön átfordításra a szöveg. Számos szakmai területre kiterjedően végzünk kifogástalan minőségben cseh fordításokat, akár magyarról cseh nyelvre, akár cseh nyelvről magyarra.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás