forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

FRANCIA NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A francia fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A francia fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a francia nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A francia-magyar ill. magyar-francia fordítás díja: 2,60 Ft/ karakter

Francia-magyar, magyar-francia fordítás

 

magyar-francia fordítás A francia nyelv

A francia nyelv az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágába tartozó újlatin nyelv. Az alcsoportba tartozó nyelvekkel való közeli rokonsága ellenére nem áll fent kölcsönös érthetőség közöttük. Az újlatin nyelvek közül a francia távolodott le legjobban a latintól. Talán ennek köszönhető, hogy bár közelebbi a rokonsága a spanyol és olasz nyelvel, mégis hangzásában jobban eltér tőlük.

Hivatalos nyelve Franciaországnak, továbbá egyik államnyelve Belgiumnak, Svájcnak, Kanadának és Luxemburgnak. A francia nyelvet beszélők mintegy 54 államban találhatók meg számottevő közösségben, összesen mintegy 300 millióra tehető számuk.

A francia nyelv elterjedésében nagy szerepet játszott a gyarmatosítás. Ennek köszönhetően több francia nyelvet beszélő gyarmat jött létre főként Afrika területén.

Sokak számára talán az egyik leghíresebb francia Napóleon volt. Róla kevesen tudják, hogy ő igazából olasz származású és a nevét is csak később franciásította. A mai francia Korzika szigetén született, amely azonban akkor még teljes mértékben Olaszországhoz tartozott és a későbbi francia császár szülei még részt vettek a francia uralom ellen folytatott olasz szabadságharcban.

Szókincsét közel 35 000 szó alkotja, amelynek mintegy 13% az angol, olasz, német és egyéb nyelvekből származó jövevényszó.

magyar-francia fordítás történet Francia nyelvtörténet

Az első nyelvi emlék 842-ből származik, amely a Strasbourg-i eskü leirata. A francia nyelv a Romai Birodalom idején romaiaktól átvett latin nyelv helyi változatából alakult ki a mai Franciaország északi területén. A fejlődését több nyelv is befolyásolta ekkor, úgymint a kelta és germán eredetű frank hódítók nyelve.

A 10. században a francia nyelv egyre jobban elterjedt. A kereskedelemben használt nyelvé vált, és előszeretettel használta az angliai uralkodó réteg, valamint a cári udvar és az orosz nemesség is. Így az angol és orosz nyelvekre is nagy hatást gyakorolt.

A 14-16. század között beszélhetünk középfrancia időszakról. Ekkor lassan a francia nyelv teljesen felváltotta a latint, és megjelent a közigazgatásban és irodalomban is. Jelentős fejlődésen ment keresztül a francia szókincs is, és számos idegen szóval gazdagodott a görög, latin és egyéb környező nyelvekből.

A 18. századra a francia nyelv megtisztult, kialakult a helyes nyelvhasználat és megszületett a francia irodalmi nyelv. A francia forradalom hatására új nyelvi politika jött létre. Ennek során az oktatás nyelve a francia lett egységesen, és így az irodalmi francia nyelv meghonosodott.
Jelenleg a francia az angol után a legelterjedtebb az idegennyelv-oktatásban. Ez egyrészt a gyarmatainak köszönhető. 1970-ben nemzetközi szervezetet hoztak létra a francia nyelvet használó országok, amely a Frankofónia nevet viseli. A franciát számos egyéb szervezetben is hivatalos nyelvként használják másokkal egyetemben, illetve egyedüliként. Ilyen például az ENSZ, az EU, a Nemzetközi Emberi Jogi Bíróság, a NATO stb.

Az Európai Uniós bürokráciában betöltött szerepe miatt hazánkban is egyre többen tanulják. A mai francia nyelv politika célja, hogy az angol után az egyik leggyakrabban használt nyelv legyen.

magyar-francia fordítás sajátosságok Nyelvi sajátosságok

Napjainkban a francia írott és beszélt nyelv között jelentős különbség van. Korábban két nagy nyelvjáráscsoportot különböztethetünk meg, a délit, más néven Langue d” oc, és az északit, mn. Langue d”oil.

A főnevek két nemben, hím- és nőnemben állhatnak, de léteznek kettős nemű szavak, amelyek megegyeznek a vonatkozott személy nemével. A melléknevek általában az általuk jelzett szó után helyezkednek el és számban, valamint nemben is egyeztetve vannak. Némelyikük két hímnemmel is rendelkezik, amelyeket attól függően használjuk, hogy magánhangzóra vagy mássalhangzóra végződik-e a szó.

A hangsúly általában a mondatszakasz utolsó szótagjára esik.

magyar-francia fordítás Francia fordítás

Hazánkban a francia fordítások száma, így pedig a francia fordítók száma is alacsonyabb nagy riválisához, az angol nyelvhez képest. Azonban mivel a francia nyelv egyre divatosabb lesz Magyarországon is, illetve nálunk is növekvő tendenciát mutat, így a jövőben a francia fordítók számának növekedése várható. A francia fordítási munkát egyébként ma már számos elektronikus és könyv formájú szótár segíti.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás