forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

LENGYEL NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A lengyel fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A lengyel fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a lengyel nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A lengyel-magyar ill. magyar-lengyel fordítás díja: 3,00 Ft/ karakter

Lengyel-magyar, magyar-lengyel fordítás

 

lengyel magyar fordítás A lengyel nyelv

Az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágába tartozik, ezen belül is a nyugati alcsoportban tartjuk számon. Rokonságban áll a cseh, szlovák és kasub nyelvekkel, de szókincsi vonatkozásban az ukránnal és fehérorosszal is kapcsolatban áll. A lengyel nyelv, saját nevén polski, Lengyelország államnyelve. A világon közel 50 millióan beszélik és a harmadik leggyakrabban használt szláv nyelvnek számít.

lengyel magyar fordítás történet A lengyel nyelv története

A lengyel nyelv története ólengyel, középlengyel és újlegyel korokra tagolható. Az első lengyel szavak írásos formában való megjelenése a 12. századra tehető. A lengyel irodalom, ezáltal a lengyel nyelv fejlődéséről kezdetben főleg a lelkészek gondoskodtak.

Az ólengyel időszak alatt a cseh és német nyelvek erős hatással voltak a lengyel nyelv fejlődésére, ennek köszönhetően számos latin szóval gyarapodott a lengyel nyelv.

A 16. század elején a lengyel állam felemelkedésével a lengyel nyelv is egyre inkább elterjed és virágzásnak indul. Lengyel könyvek jelennek meg. A nemesség és a polgárság körében is a lengyel nyelv a használatos. Majd a 17. században a lengyel állam bukása után egyre inkább a latin és francia kezdte kiszorítani a lengyel nyelvet.

Az újlengyel időszak a 18. század közepén történt oktatási reformmal kezdődött, ami Stanislaw Konarski pap névéhez fűződik. Ennek eredményeképpen lengyel nyelven folytak a tanítások és az idegen nyelvek háttérbe szorultak. Később a német és orosz megszállás alatt erős befolyás alá került a lengyel nyelv, és sok idegen szóval bővült. Éppen ezért a legtöbb műszaki szó német jövevényszóként jelent meg. Napjainkban az angol befolyásolja legjobban a lengyel nyelvet.

lengyel magyar fordítás sajátosságok Nyelvi sajátosságok

A lengyel nyelv helyesírása a középkortól fejlődött ki német és francia hatás alatt. A latin ábécé mellett 9 speciális karaktert és néhány betűpárt használ. A szláv nyelvekre jellemző módon nem használ névelőt. Létezik egyes és többes szám, de vannak olyan főnevek is, amelyek csak egyes számúak, csak többes számúak és esetben nem, de számban ragozódnak. A szláv nyelvekre nem jellemző módon használ w betűt a ’v’ hang jelölésére. A hangsúly általában az utolsó előtti szótagon van, de előfordul igék és idegen eredetű szavak esetén, hogy hátulról a harmadik, illetve a negyedik helyre kerül.

lengyel magyar fordítás területek Lengyel fordítás

Számos szakterületen kínálunk lengyel-magyar és magyar-lengyel fordításra lehetőséget. Lengyel nyelvről, vagy nyelvre való fordításaink során arra törekszünk, hogy ügyfeleink számára kiemelkedő minőségű szöveget nyújtsunk. Lehet szó akár hivatalos, akár magánjellegű szövegről, mi garantáltan a tartalomnak megfelelő lengyel fordítást végzünk. Számunkra fontos, hogy ügyfeleink hatékonyan használhassák fel az általunk készített lengyel fordításokat.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás