forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

MACEDÓN NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A macedón fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A macedón fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a macedón nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A macedón-magyar ill. magyar-macedón fordítás díja: 4,20 Ft/ karakter

Macedón-magyar, magyar-macedón fordítás

 

macedón magyar fordítás A macedón nyelv

Macedónia hivatalos nyelve és közel 2 millióan beszélik. Az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágában fejlődött ki a déli alcsoportban. Az országban jelentős a török kisebbség, így sok török eredetű szóval találkozhatunk a nyelvben. A balkáni nyelvek egyik legjellegzetesebb képviselője a bolgár mellett, amelyhez rendkívül szoros nyelvi rokonság fűzi.

macedón magyar fordítás történet A macedón nyelv története

A balkán nyelvunió részeként fejlődött, szoros kapcsolatban a bolgár nyelvvel. Sokáig nem ismerték el önálló nyelvként a bolgár nyelvészek és még ma is sokan úgy vélik, hogy a macedón nyelv egy nyugat-bolgár nyelvjárás. Ugyan csak vita alakult ki az elnevezést illetően a görögökkel, mivel a macedón név sok nyelven nem különbözik a makedón névtől, amely az ókori görög nyelvel állt közeli rokonságban és ez félreértésre adhat okot.

A bolgár és macedón nyelv a 1945-ös bolgár nyelvi reformok idején távolodott el egymástól, amikor is a keleti bulgár nyelvjárásokra építve újították meg a bolgár nyelvet, a macedónt figyelmen kívül hagyva.

Macedónia elkülönülése Bulgáriától az önálló macedón nyelv elismeréséhez vezetett.

macedón magyar fordítás sajátosságok Macedón nyelvtani sajátosságok

A bolgárhoz hasonlóan analitikus alakrendszer és hátratett névelő jellemzi, továbbá a macedónban sincs névszói eset és főnévi igenév. Mindemellett egyszerűsödtek a többes számi nyelvtani nemek.

A bolgárral szemben a macedón jobban megőrizte a görög és török jövevényszavakat és az újabb jellegű kifejezések sokkal inkább a szerből, nem pedig az oroszból származnak. Valamint az ábécéjében is a szerbet követi.

macedón magyar fordítás területek Macedón fordítás

Bár erős rokoni szálak fűzik egymáshoz a bolgár és macedón nyelvet, fejlődésük során számos sajátosság alakult ki mindkettőben, amelyek egy komoly fordítás során nem elhanyagolhatók. A macedón nyelv történetét nem is olyan régen még éles viták övezték, ezért a magyar macedón és macedón magyar fordítások során kiemelt figyelmet kell szentelni a pontos és egyértelmű megfogalmazásnak.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás