forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

MOLDÁV NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A moldáv fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A moldáv fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a moldáv nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A moldáv-magyar ill. magyar-moldáv fordítás díja: 4,20 Ft/ karakter

Moldáv-magyar, magyar-moldáv fordítás

 

moldáv magyar fordítás A moldáv nyelv

A moldáv nyelv a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelve, amelyet több mint 2 millióan beszélnek anyanyelvként. Nyelvészeti szempontból az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágába tartozik és az újlatin nyelvek egyike. A román nyelvel áll szoros rokoni kapcsolatban, az eltérés csupán néhány idegen eredetű szóra korlátozódik.

moldáv magyar fordítás történet A moldáv nyelv története

A moldáv nyelv a románnal fejlődött és úgy tartották, hogy a moldovaiak és a románok egy nyelvet beszélnek. 1812-ben azonban orosz uralom alá került a moldáv terület és megtiltották a román nyelv használatát az oktatásban, hivatalokban és végül még a vallási iratokban is. Ekkor vált hivatalosan külön a moldáv nyelv. Az orosz uralom hatásai, hogy áttértek a cirill betűs ábécére, orosz jövevényszavak jelentek meg, és hogy tudatosan igyekeztek kialakítani a romántól minél távolabbi nyelvet. A második világháború idejére mérséklődött a nyelvi megújítás.

Az 1989-ben elfogadott nyelvhasználatról szóló törvény mondta ki, hogy az állam hivatalos nyelve ezen túl a moldáv és az ábécé ismét latin. Majd a román és moldáv tényleges nyelvi azonosságokat is rögzítették. Később, az 1994-ben létrehozott alkotmányban is a moldáv lett megnevezve, mint államnyelv.

moldáv magyar fordítás sajátosságok Nyelvtani sajátosságok

A történelem során erős orosz ráhatás érvényesült, ezért rengeteg jövevényszó származik az orosz nyelvből. A moldáv nyelv a latin ábécét használja és nyelvtanát tekintve csak néhány idegen eredetű szóban különbözik a romántól.

moldáv magyar fordítás területek Moldáv fordítás

A moldáv nyelv fejlődés történetének köszönhetően jelentősen megegyezik a románnal. A történelem során azonban az erős orosz ráhatás és számos idegen eredetű szóból eredő eltérés indokolttá teszi, hogy szakképzett fordítót bízzunk meg egy moldáv fordítással. A szövegek magyar moldáv fordításánál a moldáv szókincsnek megfelelő helyi szófordulatokat alkalmazva hozzuk létre a fordított tartalmat a téma stílusának megfelelően.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás