forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

SZLOVÉN NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A szlovén fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A szlovén fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a szlovén nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A szlovén-magyar ill. magyar-szlovén fordítás díja: 4,20 Ft/ karakter

Szlovén-magyar, magyar-szlovén fordítás

 

szlovén magyar fordítás A szlovén nyelv

Legközelebbi rokona a szerbhorvát nyelv. Hozzá hasonlóan a szlovén is az indoeurópai nyelvcsalád, szláv ágának a déli alcsoportjába tartozik. Szlovénia államnyelveként megközelítőleg 2 millióan beszélik, és 48 nyelvjárással rendelkezik. Ezek közül az egyik legjelentősebb a krajnai nyelvjárás, amelyre az irodalmi nyelv is épül.

szlovén magyar fordítás történet A szlovén nyelv története

A szlovénok ősei a 6. századba telepedtek le a mai Szlovénia területén. Az első szlovén állam a 9. századba alakult, ám ez nem volt hosszú életű. Ezután folyamatos idegen uralom alatt állt. A Habsburg uralom alatt keletkezet a Biblia első szlovén nyelvű fordítása. Létrejött az első szlovén nyelvtan és helyesírás. Azonban a könyvkiadás sokáig német vagy latin nyelven történt.

A XIX. század vége fele felerősödött a szlovén nemzeti öntudat. Szlovén nyelvű újságok jelentek meg. Egy rövid időre pedig a szlovén lett a hivatalos nyelv. A XX. század elején Jugoszlávia része lett, majd 1990-ben kivált és létrejött a független Szlovén Köztársaság.

szlovén magyar fordítás sajátosságok Nyelvtani sajátosságok

A latin ábécét használja. Három nyelvtani nemet különböztet meg, mégpedig a hím-, nő- és semlegesnemet. Továbbá négy igeidő és hat főnévi eset létezik. Kiemelkedő sajátosságai közé tartozik, hogy nincs névelő és kettes számot használ. Hangtanilag a hangsúly bárhova, bármelyik szótagra eshet.

szlovén magyar fordítás területek Szlovén fordítás

Szlovénia számos természeti szépséggel és páratlan kulturális örökséggel rendelkezik. A szlovén nyelvnek a viszontagságos történelem során is sikerült fennmaradnia és nyelvi sajátosságainak köszönhetően egyedülállónak mondható a szláv nyelvek körében. Éppen ezért a szlovén fordítás komoly szövegek esetén, de minden napi tartalom esetén is a szlovén nyelv mély ismeretét igényli. Magyar szlovén és szlovén magyar fordításainkban a pontos és helyes fordítást biztosítjuk a szöveg jellegének megfelelően.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás