forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

BOSNYÁK NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A bosnyák fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A bosnyák fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a bosnyák nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A bosnyák-magyar ill. magyar-bosnyák fordítás díja: 4,20 Ft/ karakter

Bosnyák-magyar, magyar-bosnyák fordítás

 

bosnyák fordítás története A bosnyák nyelv

Hivatalos nyelve Bosznia-Hervegovinának és hivatalosan használják Montenegróban. A bosnyák nyelv beszélőinek a számáról nincs pontos információ. Használóinak száma 2 és 4 millió közé tehető. Nyelvészeti szempontból az indoeurópai nyelvcsalád szláv ágába tartozik, amelyen belül a délszláv alcsoport foglalja magában. Mint hivatalos nyelv 1995-ben ismerték el a daytoni egyezményben.

bosnyák nyelv A bosnyák nyelv története

Az első írásos emlék 1189-ből származik, amely egy kereskedelmi egyezmény formájában született. Az Oszmán Birodalom idején erős török befolyás alá került, éppen ezért számos török eredetű szót tartalmaz. A 19. század végéig kevés bosnyák írás született, mivel áttértek az arab írás használatára és kevesen írtak bosnyák nyelven. Egyik fennmaradt írásos emlék az 1631-ben megjelent első bosnyák szótár.

Később a 20. század elején erősödik meg ismét a bosnyák nyelv és megkezdődnek a szabályozására irányuló törekvések. Jugoszlávia fennállása idején szerbhorvát nyelvűnek tekintették a bosnyákokat. Csak később vált hivatalos nyelvé a bosnyák Bosznia- Hercegovina függetlenné válása után és létrehozzák a sztenderd változatát.

bosnyák nyelvtani szabályok Nyelvtani sajátosságok

Nyelvtani tulajdonságait tekintve általában a horvát vagy szerb nyelvek tulajdonságaival azonosak. Egyik sajátossága, hogy a szókapcsolatok tagjai közé nem ékelődhet be másik szó. Jellegzetes vonása továbbá, hogy nagyon sok a török eredetű szó. Ezek egy részét a szerb és horvát nyelven keresztül vette át, így a bosnyák nyelv rendkívül szinonímia gazdag. Ma latin ábécét használ, de a cirill is elfogadott, a hangsúlyra pedig jellemző hogy az elöljárószóra esik.

bosnyák magyar fordítás Bosnyák fordítás

A bosnyák viszonylag fiatal, mint hivatalos nyelv. Mind szókincsében, mind nyelvtanában közel áll a szerb és horvát nyelvekhez, azonban egy fordítás esetén fontos, hogy a bosnyák nyelvi sajátosságoknak megfelelő szöveg születhessen. Cégünk mind három nyelv területén jelentős tapasztalatokat szerzett így garantáltan a bosnyák nyelvnek megfelelő magyar bosnyák és bosnyák magyar fordításokat készítünk.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás