forditas.hu - Fordító iroda
forditas.hu - Fordító iroda
Magyar English Deutsch

KÍNAI NYELV FORDÍTÁS

Önnek nem kell mást tennie, mint elküldeni nekünk a fordítandó szöveget, és - nyitvatartási időben - egy órán belül elkészítjük az ajánlatunkat! Ezt legkönnyebben, az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg. A kínai fordítást, a megrendeléstől számítva akár 1 napon belül a kezében tarthatja, és biztonsággal használhatja.

A kínai fordítást végző kollégáink munkájuk során arra törekednek, hogy a fordítás a felhasználás céljának legmegfelelőbb megfogalmazásban készüljön el. Ebben a több éves fordítói tapasztalat, és a kínai nyelv elmélyült ismerete segíti őket.

A kínai-magyar ill. magyar-kínai fordítás díja: 8,00 Ft/ karakter

Kínai-magyar, magyar-kínai fordítások

 

Kínai-magyar, magyar-kínai fordítások A kínai nyelv

Kína hivatalos nyelveként számos egymástól lényegesen eltérő nyelvjárást foglal magában, így nem beszélhetünk egységes kínai nyelvről. A kínai-tibeti nyelvcsaládban a kínai nyelv rendelkezik a legtöbb beszélővel. A legelterjedtebb nyelvjárása a mandarin.

magyar-kínai fordítások A kínai nyelv története

A kínai írásbeliség megjelenése a Kr. e. I. évezredre tehető, így a világ legrégebben folyamatosan létező írásnak mondható. Sokáig Kína volt a műveltség és civilizáció központja Kelet-Ázsia területén.

A történelem során mindvégig megőrizte kulturális és politikai egységét, ezért a kínai birodalomba egységes írott szabvány volt érvényben, de a beszéd eltért, ebből kifolyólag élesen megkülönböztetik a beszélt és írott nyelvet.

Klasszikus kínai nyelvről Kr. e. 4. századtól beszélhetünk. Ebben az időben túlnyomórészt filozófiai és elbeszélő történeti alkotások születtek. A művek különböző helyi nyelvjárásnak megfelelően készültek, így bár mind a klasszikus kínai nyelven íródott, mégis számottevő eltérések figyelhetők meg bennük. Ennek ok, az ország decentralizáltsága és a földrajzi egység hiánya.

A Han-dinasztia idején felgyorsult a közös irodalmi nyelv kialakulása, amely a ma beszélt kínai nyelv alapjául szolgált. Ez az irodalmi nyelv azonban nem volt soha teljesen egységes és állandó, és nem alakult ki leíró nyelvtan.

1919-ben nyelvegyesítési mozgalom indult, és kidolgoztak egy nemzeti nyelvet, amely azonban nem tudott elterjedni.

1949-ben a kommunista hatalom idején került elő ismét a nyelvújítás kérdése. Ekkor született meg a putonghua nyelv, amely Kína hivatalos nyelve lett.

kínai nyelv Nyelvtani sajátosságok

Kínában 7 nagyobb nyelvjárást tartunk számon, amelyek sokkal inkább önálló nyelvekre hasonlítanak, mivel jelentős eltérés jellemzi őket. Ezek közül a mandarin a legelterjedtebb, amit szinte egész Kínában beszélnek és ezen alapul a hivatalos köznyelv.

A kínai nem ragozó nyelv, és partikulákkal alkotja a nyelvtani funkciókat ellátó képzést. A szavak egy szótagból állnak. Minden szótag rendelkezik egy tónussal, zenei hangsúllyal, továbbá a szótagok önálló jelentéssel bírnak. A szótagszerkezet kötött így az átvett idegen eredetű szavakat is ahhoz igazítják. Amelyik fogalomra nincs külön szótag, azt több szótagból képzik.

A másik jellegzetessége, hogy izoláló, azaz nem rendelkezik nyelvtani nemmel, egyeztetési rendszerrel és nem különböztethetünk meg alaktanilag szófajokat sem.

Kevés nyelvtani szabály jellemzi. Egyik ilyen szabály, hogy számláló szavakat használ, tehát a főnév előtt nem állhat közvetlen a rá vonatkozó számnév és mutató névmás, hanem egy ún. számlálószó ékelődik be.

Saját kínai írásjegyeket használ, de létezik egy latin betűs átírás is, a pinyin, amelyet a hivatalos kiadványokban, iratokban és szótárakban használnak.

Kínai-magyar fordítások Kínai fordítás

A világ egyik legtöbbek által beszélt nyelv, és gazdaságilag is egyre kiemeltebb szerepet tölt be, így kínai fordítás fontos helyet foglal el fordítási tevékenységünkben. A kínai nyelv színes nyelvi sajátosságai és számos nyelvjárásai miatt érdemes fontos szakmai, üzleti szövegeinek kínai fordítását a kínai nyelv területén jártas szakemberre bízni. Fordítóink nagy gyakorlattal rendelkeznek magyar kínai és kínai magyar fordítások területén is, így ügyfeleinket biztosítjuk a fordítani kívánt szöveg tökéletes kínai nyelű változatáról.

Cégünk rendelkezésére áll, amennyiben Önnek az alábbi témákban van szüksége fordításra:

Ha vannak olyan speciális szavak, kifejezések, melyeket egy adott módon használnak az Ön cégénél és így a fordításban is ezt a verziót szeretné viszontlátni, kérjük a fordítás megrendelésekor küldje el nekünk, hogy a fordító beépíthesse azt a szövegbe.

 

További nyelvek, amelyekre leggyakrabban fordítást kérnek:

angol magyar fordítás angol-magyar fordítás

német magyar fordítás német-magyar fordítás

orosz magyar fordítás orosz-magyar fordítás

román magyar fordítás román-magyar fordítás

szlovák magyar fordítás szlovák-magyar fordítás

ukrán magyar fordítás ukrán-magyar fordítás